Mijn belangrijkste spaardoel én financiële voornemen van 2021? Minimaal 65% van mijn Starterslening aflossen (maar het liefst nog meer).

In 2018 kocht ik mijn appartement in Veenendaal. Ik kon destijds een hypotheek van €144.500 krijgen en sloot daarnaast een starterslening af bij de Gemeente Veenendaal, wat betekende dat ik nog eens €32.000 extra kon lenen om mijn appartement te financieren. Superfijn, want zonder die starterslening had ik dit appartement nooit kunnen kopen. Nóg een fijne bijkomstigheid van die starterslening: je begint pas na 3 jaar met aflossen.

Die 3 jaar eindigt voor mij in november dit jaar, wat betekent dat ik vanaf dat moment moet gaan aflossen en rente betalen. Maar – alsof die starterslening nog niet genoeg leuke extra’s heeft – je mag deze onbeperkt, boetevrij aflossen. Dat betekent ook dat ik mijn starterslening in november dit jaar volledig af mag lossen en dus in één klap van mijn lening af ben. Ik los dan direct 18% van mijn totale woninglening af en betaal dus geen rooie cent rente over mijn starterslening.

Ik werk nu dus al zo’n 2,5 jaar aan het aflossen van mijn starterslening. En met ‘werken’ bedoel ik: sparen. Op mijn spaarrekening heb ik een apart spaarpotje aangemaakt met de titel ‘Starterslening’, een bedrag van €32.000 en november 2021 als einddatum.

Die einddatum klonk steeds heel ver weg, maar nu begint ‘ie toch dichterbij te komen. Ik heb nog zo’n 7 maanden te gaan voordat het moment is aangebroken dat ik mijn starterslening moet gaan aflossen. Ik ben in ieder geval op de goede weg. Op dit moment heb ik al ruim €22.000 bij elkaar gespaard, wat betekent dat ik dus al bijna 69% van mijn starterslening bij elkaar heb gesprokkeld om af te lossen. En voor de snelle lezers onder ons, dat betekent dus óók dat ik mijn minimale doel van 65% al heb gehaald.

Je begrijpt dat dit me extra motiveert om de komende 7 maanden nog even flink te sparen, zodat ik misschien wel – fingers crossed – dat hele bedrag van €32.000 in één keer kan aflossen.

Maar omdat ik het ergens ook een angstaanjagend idee vind dat ik in één keer zo’n enorm bedrag van mijn spaarrekening afhaal en ‘in de stenen stop’, heb ik als financiële nerd wel wat cijfers nodig om me over de streep te trekken. Tijd om uit te zoeken hoeveel ik zou besparen als ik in dit gehele bedrag in één keer zou aflossen en wat het me extra zou kosten als ik langer over de aflossing zou doen.