Een paar weken geleden publiceerde ik dit artikel over verzekeringen. Ik nam een aantal verzekeringen onder de loep en vertelde je waarom ze – in mijn ogen – nuttig of juist overbodig zijn. Het artikel werd goed gelezen, dus tijd voor een vervolg op dit artikel. Want naast dat je jezelf de vraagt kunt stellen of een verzekering nuttig is of overbodig, kun je jezelf natuurlijk ook de vraag stellen of er alternatieven zijn. Slimmere alternatieven die je een hoop geld kunnen besparen.

In dit artikel leg ik je uit van welke alternatieven ik gebruik maak en hoe je kunt besparen op je verzekeringen.

Alternatief 1: Sparen
Als het gaat om verzekeringen, ben ik het helemaal eens met het motto van Porterenee: verzeker je alleen voor zaken die je écht niet zelf kunt betalen. Een goed voorbeeld van een verzekering die misschien niet nodig is, omdat je het zelf kunt betalen, is bijvoorbeeld de uitvaartverzekering. Een uitvaart is duur, maar als je voldoende spaargeld hebt, is het niet nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor je fiets: die kun je verzekeren voor schade of diefstal, maar als je fiets inmiddels al een paar jaar oud is, is het vaak helemaal niet zo interessant meer om te betalen voor een fietsverzekering. Het geld dat je uitgekeerd zou krijgen van je verzekering (de dagwaarde van je fiets) is vaak al na één of twee jaar zo laag, dat het slimmer is om je verzekering op te zeggen en gewoon geld opzij te zetten voor het geval je een nieuwe of tweedehands fiets moet kopen.

Kortom: sparen kan vaak een heel interessant alternatief of een interessante aanvulling zijn op je verzekering. Zo heb ik bijvoorbeeld een zorgverzekering met het hoogste eigen risico, omdat ik weet dat ik met mijn spaargeld prima eventuele zorgkosten kan betalen. De afgelopen tien jaar heb ik een paar duizend euro bespaard door te kiezen voor het hoogste eigen risico.

Ik vind het zelf erg fijn om te werken met verschillende spaarpotjes. Bij veel banken kun je op je spaarrekening verschillende spaarpotjes aanmaken waar je elke maand of periodiek een bedrag naartoe stort. Je stelt een bepaalt doel in en wanneer je dat doel wil behalen.

Ik heb bijvoorbeeld een algemeen potje met geld dat ik kan gebruiken in geval van nood, voor een grote reis en een spaarpotje voor het aflossen van mijn hypotheek. Maar je kunt natuurlijk ook spaarpotjes maken waar je periodiek een bedrag opzij zet dat je kunt gebruiken in geval van nood. Dit kan een bedrag zijn dat je spaart in plaats van je verzekering, of als aanvulling op je verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een spaarpotje voor:
Auto-onderhoud en fietsonderhoud
Woning-onderhoud
Uitvaart
Extra zorgkosten
Een kapot apparaat, zoals je wasmachine, televisie of laptop
Huisdieren
Voor alle bovenstaande zaken kun je (gedeeltelijk) een verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld een allriskverzekering voor je auto, een dure inboedelverzekering, televisieverzekering of laptopverzekering en een online hondenverzekering of kattenverzekering. Maar misschien is het wel veel voordeliger om gewoon te sparen, dan elke maand een flink bedrag te moeten betalen voor je verzekering.
Of is het bijvoorbeeld slimmer om een goedkopere WA-verzekering voor je auto af te sluiten en daarnaast elke maand een paar tientjes opzij te zetten voor autoreparaties.

Nu ik dit schrijf, besef ik me dat ik hier ook wat mee moet doen. Ik wil van mijn algemene spaarpotje af en ga voor verschillende posten een spaarpotje aanmaken. Zo kan ik veel beter zien hoeveel geld ik moet reserveren. Staat op de to-do-list! 😉