Ben je het nieuwe jaar begonnen met het goede (en spannende!) voornemen om dit jaar je eerste huis te kopen? En ben je benieuwd met welke kosten je rekening moet houden? In deze blog leg ik je uit welke kostenposten er komen kijken bij de aankoop van een huis, welke aftrekposten er in 2021 zijn en hoeveel je onder de streep kwijt bent met de aankoop van een huis.

Aankoopmakelaar
Het kopen van een huis begint natuurlijk met de zoektocht naar een nieuw huis. Het is tegenwoordig niet gek als je tientallen huizen bezichtigt en verschillende keren een bod uitbrengt, voordat je uiteindelijk een huis hebt gekocht. De huizenmarkt is immers superoverhit: er is weinig aanbod en veel mensen bieden boven de vraagprijs.

Dit is dan ook de reden waarom veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van lokale woningmarkt en weet welke huizen er op korte termijn te koop aangeboden worden. Ideaal voor jou wanneer je op zoek bent naar een huis! Met een aankoopmakelaar kun je dus een iets grotere kans hebben om een huis te vinden.

Zodra je een huis hebt gekocht met behulp van een aankoopmakelaar, betaal je hem/haar daarvoor. De kosten verschillen natuurlijk per aankoopmakelaar, maar liggen om en nabij de €2.000.

Taxatiekosten
Voordat je een hypotheek kunt afsluiten, moet je eerst de woning laten taxeren. De vorige eigenaren hebben dat ook al gedaan en op basis daarvan wordt onder andere de vraagprijs bepaald. Jij als koper moet de woning nogmaals laten taxeren, om het definitieve bedrag te bepalen wat je kunt financieren.

Je kunt in 2021 namelijk nog maar 100% van de woningwaarde taxeren. Heb je bijvoorbeeld een bod uitgebracht van €350.000, maar wordt de waarde van de woning door de taxateur op €325.000 vastgezet? Dan betekent dit dat je maar €325.000 kunt lenen en de overige €25.000 zelf op moet hoesten.

De kosten voor een taxatie liggen in 2021 rond de €500.

Bouwkundige keuring
Als je een wat ouder huis koopt, kan het slim zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Met een bouwkundige keuring krijg je een goed beeld van de kosten die nodig zijn om de woning in goede staat te brengen. Ook ontdek je hierdoor verborgen gebreken en kun je op basis daarvan het voorlopig koopcontract alsnog ontbinden (als je dat opneemt in de voorwaarden).

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn afhankelijk van de grootte van de woning en de partij die de keuring uitvoert, maar zullen ongeveer €300 bedragen.