Ben je bezig met het kopen van je eerste huis of een volgend huis? Dan weet je inmiddels vast wel dat daar veel bij komt kijken. Je moet een hypotheek afsluiten, de woning laten taxeren en een akte ondertekenen bij de notaris. En dan is daar ook nog de bouwkundige keuring waar je misschien al wel eens wat over hebt gelezen. Maar wat is de bouwkundige keuring precies? Is het verplicht? En wat kost het? Ik vertel je er alles over in dit artikel.
Wat is een bouwkundige keuring?
Als je op het punt staat om een woning te kopen, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat er niets mis is het met huis. Of in ieder geval, dat er niets mis is waarvan je niet op de hoogte bent. Zeker als je een woning koopt dat al tientallen jaren oud is, is het vaak slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Tijdens een bouwkundige keuring wordt er door een bouwkundig bureau een grondige check van de woning gedaan. De inspecteur stelt een rapport op waarin eventuele gebreken worden blootgelegd.

Een bouwkundige keuring kun je gebruiken om te onderhandelen over de vraagprijs. Zeker als er toch wat meer ‘mis’ blijkt te zijn met de woning dan je in eerste instantie dacht. Veel mensen ondertekenen ook een (voorlopig) koopcontract met als ontbindende factor de uitkomst van de bouwkundige keuring. Stel dat de verkoper verborgen verbreken heeft verzwegen of er niets van wist, dan kun je het voorlopig koopcontract laten ontbinden als uit de keuring komt dat de woning gebreken heeft.

Als je een woning koopt waar je veel aan wil laten verbouwen, kiezen veel mensen er ook voor om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In het rapport staat (compleet met foto’s uit en uitleg) dan ook welke onderdelen van de woning gerenoveerd of vervangen moeten worden en wanneer. Zo krijg je een goed beeld van alle renovaties die gedaan moeten worden en wat de kosten ongeveer zullen zijn.